Домашня сторінка Посібник для некомп’ютерників про те, як працюють інстанси Mastodon
Публікація
Скасувати

Посібник для некомп’ютерників про те, як працюють інстанси Mastodon

Що потрібно знати про те, як це працює, перед тим, як зареєструватися.

  • enter image description here

    _Оновлено в листопаді 2022 року. У зв’язку з придбанням самі-знаєте-ким компанії самі-знаєте-якої. З моменту написання цієї статті мало що змінилося, але я оновив деякі формулювання і виправив пару непрацюючих посилань_

Оскільки Twitter занурюється в хаос, багато людей обговорюють альтернативні соціальні мережі для ведення мікроблогів, і одна з назв, яка часто згадується, — це Mastodon.

Отже, що таке Мастодонт? Зокрема, що мається на увазі, коли йдеться про реєстрацію на інстансі, а не на сам Mastodon?

Інстанси

Mastodon схожий на Twitter. Це сервіс мікроблогів, де люди надсилають короткі повідомлення та зображення своїм підписникам, і він має багато тих же функцій, що і Twitter. Однак, головна відмінність полягає в тому, що в той час як Twitter є централізованим, з усіма взаємодіями, що відбуваються на одному сервері, контрольованому однією компанією, Mastodon є децентралізованим. Mastodon це сукупність багатьох інстансів, які спілкуються один з одним, утворюючи більш широку мережу.

Кожен інстанс незалежно управляється його власником і встановлює власну політику щодо членства, контенту та модерації. Деякі екземпляри, такі як Universeodon та Mas.to, є універсальними хабами, до яких може приєднатися будь-хто. Інші інтанси мають певну тематичну спрямованість, призначені для однодумців або, наприклад, для людей, які розмовляють певною мовою або живуть у певній географічній місцевості. Інстанс може налічувати як десятки тисяч людей, так і одну людину. На сайтах JoinMastodon.org та instances.social є список активних інстанцій, які можна відфільтрувати за розміром, мовою та інтересами.

Якщо ви вже знаєте, за ким хочете стежити, знайдіть, де знаходяться ці люди, і приєднайтеся до одного з інстансів, де вони є, або попросіть у них посилання для запрошення. Якщо ви хочете почати з чистого аркушу і складати список з нуля, краще починати з невеликих груп: так легше переглядати загальнодоступні графіки і знаходити нових людей, за якими ви хочете стежити. Однак, зрештою, якщо ви все ще не впевнені, куди хочете піти, або вам байдуже, чи зможете охопити якомога більше людей (див. розділ нижче про федерацію), великі інстанси загального призначення — ваш найкращий вибір.

Комунікація між істансами

Навіть якщо ви хочете спілкуватися з багатьма людьми, розподіленими по різним інстансам, вам потрібен лише один обліковий запис в одному інстансі. Подумайте про це як про електронну пошту: за допомогою облікового запису Gmail ви можете надсилати пошту іншим користувачам Gmail, але ви також можете використовувати його для надсилання пошти людям з обліковими записами Hotmail, Comcast, обліковими записами електронної пошти, наданими роботодавцем, і так далі. Вам не потрібно реєструватися у кожного постачальника послуг електронної пошти окремо.

Особа на одному інстансі може стежити за іншою особою на іншому інстансі та спілкуватися з нею, включивши адресу інстансу другої особи в ім’я користувача.

Наприклад, я @jimpjorps на ресурсі thechairman.info. Якщо я хочу поспілкуватися з @piffo55, який також є на thechairman.info, мені не потрібно робити нічого особливого, позначаючи його в дописі.

Якщо я хочу позначити @moonkissbaby на інстансі mstdn.io в повідомленні, мені потрібно написати повне ім’я користувача @moonkissbaby@mstdn.io, щоб повідомлення могло бути належним чином маршрутизовано між інстансами, подібно до адреси електронної пошти.

Якщо ви шукаєте когось, але не знаєте, на якому інстансі він знаходиться, функція пошуку може переглянути всі сервери, підключені до того, на якому ви знаходитесь, для отримання результатів.

  • Я шукаю “Євген”, і кожен сервер, до якого я підключений, видає результати

  • Що визначає інстанс

Це визначає інстанс, в якому ви реєструєтесь:

  1. друга частина вашого повного імені користувача — спосіб, за допомогою якого люди з інших інстанцій будуть знаходити вас і спілкуватися з вами
  2. правила, яких ви повинні будете дотримуватися при розміщенні повідомлень
  3. людей, які адмініструють сервер і модерують ваші повідомлення
  4. повідомлення, які ви бачитимете у своїй локальній часовій шкалі (всі повідомлення від користувачів вашого облікового запису)
  5. повідомлення, які ви бачитимете у вашій федеративній часовій шкалі (повідомлення від учасників усіх інших інстансів, з якими ваш інстанс спілкується)

Федерація Останні два аспекти, що визначаються вашим інстансом, стосуються федерації - способу, яким окремі інстанси Mastodon спілкуються та обмінюються повідомленнями один з одним. Усвідомлення цієї концепції є, мабуть, найскладнішою перешкодою для розуміння того, як працює мережа Mastodon.

Інстанси не є автоматично видимими для кожного іншого інстансу. Два інстанси будуть взаємодіяти один з одним тільки в тому випадку, якщо є з’єднання між локальним користувачем і користувачем на іншому інстансі.

Наприклад, коли особа на інстансі A слідує за особою на інстансі B, інстанси A і B утворюють федерацію і починають спілкуватися один з одним. Дописи, зроблені в інстансі B, тепер з’являтимуться на об’єднаній шкалі часу всіх користувачів в інстансі A. (Користувачі можуть індивідуально видаляти вміст конкретних інстансів зі своїх об’єднаних шкал часу, якщо вони бажають). Через це більші інстанси матимуть більш завантажену об’єднану шкалу часу.

Якщо користувач на інстансі B тепер стежить за людиною на інстансі C, C приєднується до федерації з A і B. Кожен інстанс, який вже є у федерації, дізнається про нові інстанси, які утворюють з ним зв’язок.

Оскільки різні інстанси мають різні правила і стандарти, адміністратори інстансів можуть відмовитися від федерації з іншими інстансами, щоб зберегти атмосферу своєї спільноти, запобігти переслідуванням або заблокувати розповсюдження незаконного або образливого контенту. Вибір, зроблений окремими серверами, не впливає на решту серверів у федерації.

Продовжуючи приклад, якщо інстанс С розміщує контент, з яким адміністратор інстанса А не хоче бути пов’язаним, він може заблокувати інстанс С. Це запобігає спілкуванню людей на інстансі А з людьми на інстансі С і навпаки. Всі зв’язки між користувачами двох інстансів розриваються. Повідомлення від користувачів інстансу C не з’являтимуться на об’єднаній часовій шкалі інстанса A. Однак на користувачів інстанса B це не впливає. Вони як і раніше можуть спілкуватися з людьми в обох інстансах.

Через це важливо вибрати інстанс, яка відповідає вашим поглядам і, швидше за все, не буде блокувати спілкування з інстансами, в яких перебувають ваші друзі або колеги, або буде заблокована ними. Як правило, інстанси підсумовують свою політику і точки зору на сторінці реєстрації, і більшість з них мають список серверів, з якими вони не спілкуються, так що ви можете отримати уявлення про те, що це за місця, перш ніж прийняти рішення про те, до якого з них ви хочете приєднатися.

Якщо ви хочете змінити інстанс

Можливо, ви вже зареєструвалися в одному інстансі і хочете перейти в інший. У розділі Налаштування > Обліковий запис > Налаштування облікового запису ви можете перенаправити свій старий обліковий запис на новий, що автоматично перемістить всіх ваших підписників і позначить ваш старий обліковий запис як неактивний з перенаправленням на ваш новий обліковий запис. Однак ваші публікації залишаться на старому акаунті, і вам доведеться вручну перенести список акаунтів, на які ви підписані, а також списки блокування/вимкнення звуку, використовуючи Налаштування > Імпорт та експорт.

Проблеми Однією з проблем конфіденційності, яку слід мати на увазі, є те, що адміністратор кожного інстанса може бачити всі повідомлення, зроблені його користувачами, навіть прямі повідомлення і повідомлення, позначені як “приватні”. Якщо вам не комфортно, дозволяючи будь-кому іншому бачити всі ваші повідомлення, ви можете заплатити за хостинг або апаратне забезпечення для створення вашого особистого інстанса.

Оскільки адміністратори невеликих інстансів зазвичай роблять інстанси як хобі, вони можуть іноді зникати на довгі періоди часу, намагатися вирішити технічні проблеми та простої, або їм може набриднути бути відповідальними за інстанс. Якщо ви вже добре знаєте адміністратора або не бажаєте переходити до іншого інстансу, можливо, вам варто почати працювати з більшим інстансом, щоб уникнути цих можливих проблем.

Поради

  1. Якщо вам не подобається веб-клієнт за замовчуванням або ви вважаєте його дезорієнтуючим, є багато доступних додатків з альтернативними способами відображення графіків. JoinMastodon має регулярно оновлюваний список десктопних і мобільних додатків. Офіційні додатки - гарне місце для початку, але мені особисто подобається Toot! на iOS. (нездалисько: а мені особливо подобається Tooot на Android)
  2. Фільтрування ваших публічних графіків за мовою зробить їх набагато простішими для читання у великих екземплярах. Налаштування мовного фільтра доступні в Налаштуваннях > Параметри > Інше.
  3. За замовчуванням на робочому столі Mastodon відображається в одну колонку, подібно до сучасного інтерфейсу Twitter. Якщо ви віддаєте перевагу чомусь на зразок TweetDeck з декількома паралельними колонками контенту, увімкніть розширений веб-інтерфейс в Налаштуваннях > Параметри > Зовнішній вигляд.
  • Оригінал: https://medium.com/@jimpjorps/a-non-computer-persons-guide-to-how-mastodon-instances-work-da6ceac1994a
  • Переклад - нездалисько.
Публікація захищена ліцензією CC BY 4.0 .
Популярні теги
Популярні теги