Домашня сторінка Путівник Pleroma
Публікація
Скасувати

Путівник Pleroma

Що таке Pleroma?

>Вступ до сервера мікроблогів Pleroma

У своїх останніх дописах я трохи розповідав про Pleroma. З того часу з’явилося багато запитань про те, що таке Pleroma, чим вона відрізняється від GNU Social та Mastodon, чому вам варто її використовувати тощо. Ця публікація буде вступом до Pleroma, тож читайте далі, якщо вам цікаво.

Що таке Pleroma?

Pleroma - це програмне забезпечення сервера мікроблогів, яке може об’єднувати (= обмінюватися повідомленнями з) іншими серверами, які підтримують ті ж стандарти об’єднання (OStatus і ActivityPub). Це означає, що ви можете розмістити сервер для себе або своїх друзів і залишатися під контролем своєї онлайн-ідентичності, але при цьому обмінюватися повідомленнями з людьми на більших серверах. Pleroma об’єднається з усіма серверами, які реалізують OStatus або ActivityPub, такими як GNU Social, Friendica, Hubzilla і Mastodon.

Як це працює?

Ось скріншот основного інтерфейсу.

Поки ви не ввійшли в систему, ви можете бачити публічну хронологію та всю відому мережу. Публічна шкала часу - це кожне повідомлення, яке було зроблено на цьому сервері. Якщо ви шукаєте нових людей, часто буває корисно переглянути публічну шкалу часу інших серверів Плерома, щоб побачити, що пишуть люди на них. Це також допоможе вам з’ясувати, чи варто приєднуватися до сервера.

Вся відома мережа містить всі місцеві повідомлення ПЛЮС всі повідомлення з інших серверів, які потрапили на цей сервер. Це означає, що вона буде містити всі повідомлення від користувачів, за якими стежать або з якими спілкуються користувачі на цьому сервері. Перегляд всієї відомої мережі дасть Вам гарне уявлення про федіверсум (наш термін для мережі серверів).

Коли ви ввійшли в систему, ви маєте доступ до ще кількох функцій. Звичайно, ви можете публікувати нові повідомлення, які будуть надіслані вашим підписникам. За замовчуванням Pleroma має максимум 5000 символів на повідомлення, але це лише рекомендація. Сервер може встановити будь-яке значення.

Ваша основна часова шкала - це та, яка містить всіх людей, яких ви відстежуєте. Ви можете виконувати звичайні функції, такі як додати до улюблених, повторити і відповісти з часових шкал. Ви також отримаєте розділ “Сповіщення”, який буде містити сповіщення про публікації, в яких ви були згадані, або про ваші публікації, які були поширені або вподобані іншими людьми.

Pleroma також має невеликий чат на бічній панелі. Це чат в реальному часі, який не об’єднується (поки що). Кожен користувач у вашому інстансі є учасником цього чату.

Коли ви натиснете на маленький символ [+] у верхньому правому куті, ви відкриєте вбудований перегляд бесіди. Це дає вам швидкий огляд потоків бесіди. Ви також можете виконувати всі звичайні функції в цьому вікні бесіди.

Це основні функції. Я рекомендую вам спробувати інстанс з Pleroma, щоб дізнатися, що ще можна побачити, наприклад, теми, користувацькі фони, приховування вкладень і так далі. Ось кілька серверів, які ви можете перевірити:

Якщо ви зараз використовуєте Mastodon, вас, напевно, цікавлять відмінності між Mastodon і Pleroma. Ось деякі з основних.

Низькі системні вимоги.

Pleroma може добре працювати на Raspberry Pi або екземплярі Vultr за $2.50. Це робить його доступним для хостингу для однокористувацьких екземплярів. Ви все ще можете запустити сотню користувачів або близько того на таких невеликих екземплярах, тому він також добре працює і для більших екземплярів.

Менше рухомих частин.

Pleroma побудована на набагато меншій кількості технологій, ніж Mastodon. Щоб запустити екземпляр Mastodon, вам потрібні Rails, PostgreSQL, Redis, Sidekiq, NodeJS і - якщо вам потрібен пошук - ElasticSearch. Для Pleroma вам потрібні тільки Elixir і PostgreSQL, при цьому ви отримуєте всі функції. Це спрощує установку і дещо полегшує обслуговування.

Внутрішній ActivityPub

Mastodon внутрішньо базується на концепції “Статусів”. Він використовує ActivityPub для об’єднання, але не має внутрішньої концепції Активностей, він просто генерує “фальшиві” Активності для обміну повідомленнями.

Pleroma є ActivityPub навіть у своїх внутрішніх структурах даних. Діяльність насправді зберігається в базі даних у форматі JSON, тому зовнішнє та внутрішнє представлення однакові.

Чому це має вас хвилювати? Тому що це полегшує Pleroma додавання нових типів Діяльності. Додавання нового типу Діяльності в Pleroma не передбачає жодних змін у базі даних, вам лише потрібно додати деякі правила, як їх обробляти. Це допоможе нам в майбутньому додавати нові функції, такі як групи або опитування.

Сумісність з клієнтами Mastodon (включаючи фронтенд Mastodon).

Насправді це не є різницею, але Pleroma реалізує клієнт-серверні API як GNU Social, так і Mastodon, тому ви можете використовувати більшість їхніх клієнтів разом з Pleroma. Для клієнтів Mastodon це Twidere, Tusky, Mastalab, Tootdon та багато інших.

Найбільшою несподіванкою для багатьох є те, що Pleroma також включає в себе інтерфейс Mastodon UI. Оскільки Mastodon UI - це здебільшого просто ще один клієнт API, він буде чудово працювати на Pleroma. Як ви можете бачити на скріншоті, ви можете використовувати його досить добре на будь-якому екземплярі Pleroma. Ми постачаємо його разом з Pleroma, тому вам не потрібно встановлювати нічого нового.

Спробуйте

Я сподіваюся, що ви дізналися щось нове про Pleroma в цій статті. Якщо ви хочете дізнатися більше, я б запропонував просто створити обліковий запис на одному з сайтів, на які я посилався вище, і спробувати трохи попрацювати. Ви також можете поглянути на домашню сторінку, де також є посилання на вихідний код, або поспілкуватися з нами за адресою #pleroma на freenode.

Якщо ви хочете встановити свій власний екземпляр, ви можете ознайомитися з постом Джеффа “Чарівний світ Плероми, створення власного інстансу”, де він покроково описує цей процес.

У будь-якому випадку, приємного перегляду і до зустрічі на федіверсіях! :)

Original page: https://blog.soykaf.com/post/what-is-pleroma/

Published by 7 Mar, 2018

Переклад від нездалисько

Оновлено 10 грудня 2022

Публікація захищена ліцензією CC BY 4.0 .
Популярні теги
Популярні теги